Werkwijze
1 - Intake
Na binnenkomst van jullie aanmelding neem ik contact met jullie op en plannen we een afspraak in voor een kennismakingsgesprek. Klikt het? Dan tekenen we de zorgovereenkomst en kom ik rond de 32e week (7 maanden) een uitgebreid intakegesprek met jullie doen. Tijdens dit eerste gesprek kunnen jullie al je vragen aan mij kwijt en leg ik jullie uit hoe de kraamweek er ongeveer uit gaat zien. Ook kunnen jullie specifieke wensen aan mij kwijt en jullie ontvangen de uitzetlijst om goed voorbereid de bevalling tegemoet te gaan.


2 - de kraamtijd
Een leuke, maar zeker ook spannende tijd. Als je je eerste kindje verwacht, verandert er ineens heel veel. Maar ook als je al een kindje hebt, is het aanpassen geblazen in de vertrouwde dagelijkse gang van zaken. Iedere kraamtijd is anders en vergt een persoonlijke aanpak. Dit begint al bij de bevalling; hierbij ben ik graag aanwezig en ondersteun ik de verloskundige waar nodig bij een thuis- of poliklinische bevalling, zodat jij je op de geboorte van je kindje kunt richten. Als je om medische redenen in het ziekenhuis bevalt, neem ik de kraamzorg over zodra je thuiskomt met de baby.
3 - Elkaar leren kennen
Daarna volgt het leren kennen van je baby. Ook als je al een kindje hebt, begin je toch weer ‘opnieuw’. Alle baby’s zijn gelukkig echt anders. De zorg voor moeder en baby staan voor mij centraal binnen het gezin als geheel. Samen maken wij er een mooie tijd van, waarin de nieuwe gezinssamenstelling zijn vorm krijgt. Ik hou alles per dag bij in het kraamboek, zodat dit ook na mijn vertrek nog terug te lezen is. Voor later is het een leuk naslagwerk om dat nog eens door te kijken, samen met jullie kindje.


4 - Vergoeding
De kosten voor kraamzorg worden vanuit de basisverzekering vergoed. Als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat de eigen bijdrage vergoed wordt. Informeer hiernaar bij je eigen verzekering. Indien de mogelijkheid er is, kun je overstappen op een ander pakket. De kraamzorg is in principe verdeeld over 8 dagen en afhankelijk van of je borstvoeding of flesvoeding geeft 49 of 45 uur. De uren van de bevalling vallen hier niet onder. Bij een verblijf na de bevalling in het ziekenhuis, worden er per dag in het ziekenhuis 6 uren in mindering gebracht. Heb je meer zorg nodig? Overleg dit zo vroeg mogelijk met de verloskundige en je zorgverzekering.
5 - Samenwerking
De geboorte van een baby valt niet plannen. Ik zal er alles aan doen om de gewenste zorg te verlenen, maar er kunnen situaties zijn waarin dit niet lukt. Ik ben aangesloten bij Kraamzorgpartners, een netwerk zelfstandige kraamverzorgenden die voor elkaar in kunnen springen, zodat je altijd verzekerd bent van uitstekende zorg.
